pagetop

Kapel van de Waterhoek

Locatie: Moerkerke, kruispunt Damweg en de oude Vissersstraat.

De Waterhoek is een straatnaam die verwijst naar het gehucht "Waterhoek" in Moerkerke, gelegen ten zuiden van het Leopold- en Schipdonkkanaal. Op tweehonderd meter van de Molentjesbruggen richting Damme treffen we dit kleine gebouwtje aan. Het eenvoudige, mooi witgeschilderde kapelletje, met rode dakpannen op het schuine dak heeft de tand des tijds goed doorstaan. Aan de noordkant wordt het overschaduwd door de eindeloze rijen populieren aan de kanalen. Aan de zuidkant hebben we een prachtig panorama op het dorp en de kerk.

In het boek van Prof. Luc Devliegher "Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4: de Zwinstreek" wordt het als volgt beschreven: "kleine overwelfde bakstenen kapel (buitenwerks 175 cm lang, 190cm breed); eindgevel met vlechtingen afgewerkt. Op de eindmuur is in stuc een Lodewijk XVI-strik aangebracht".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een storm in augustus 2003 werd het kapelleke heel erg beschadigd, waarna de heemkundige kring besloot zich erover te ontfermen. Na een schenking van de familie De Waele werd het aan de vereniging overgedragen die het liet restaureren. Het kapelletje werd op 24 april 2004 plechtig heringehuldigd.

 

Lid worden?
Jaarlijkse bijdrage: 
22 euro op rekening
BE44 8538 7333 1145
U ontvangt 4 tijdschriften en een uitnodiging voor al onze activiteiten
wegwijzerklein

Heemkundige Kring
't Zwin Rechteroever
Damme